Masajul terapeutic

kinetoterapieAcest tip de masaj, dupa cum ne indica si numele, are efecte terapeutice si poate fi indicat in tratamentul asociat al sechelelor de leziuni traumatice ale aparatului locomotor, in unele afectiuni reumatismale, tulburari circulatorii de nutritie, ale sistemului nervos central sau periferic. Este recomandat in cazul unor accidente sau imbolnaviri acute, fie ca tratament functional a leziunilor si tulburarilor evolutive, fie ca tratament recuperator aplicat in cazul unei evolutii lente, prelungite, a modificarilor morfo-functionale sau a altor sechele patologice.

Tratamentul functional are ca scop sa vindece sau sa amelioreze leziunile si tulburarile manifestate, cu pastrarea intacta a formelor si functiunilor normale, cu prevenirea deficientelor sau a altor urmari ale bolilor sau accidentelor.

Tratamentul recuperator urmareste sa stimuleze procesele de vindecare lente si nesatisfacatoare, sa grabeasca involutia bolii sau a accidentului, sa scurteze convalescenta si sa corecteze sechelele.

In cadrul masajului terapeutic clasic se diferentiaza mai multe tehnici speciale, precum:

Criomasajul

Termenul de masaj cu gheata este inadecvat. Aceasta tehnica se bazeaza pe un mecanism feed-back de mare finete care confera masajului particularitatile si eficacitatea caracteristice. Se foloseste in tratarea inflamatiilor, edemelor posttraumatice si a escarelor.

Frictionarea cu ajutorul ghetii timp de 5–10 minute determina analgezie de suprafata si vasoconstrictie rapida urmata de cresterea semnificativa a circulatiei sanguine ce conduce la efecte trofice si de lunga durata.

Frecventa aplicatiilor trebuie sa fie de mai multe ori pe zi.

Metoda intinderilor manuale

Scopul acestei metode este acela de a recupera cat mai repede posibil amplitudinea normala a miscarilor articulare – de a obtine o alungire normala a structurilor musculo-tendinoase si aponevrotice.

Se folosesc intinderile pasive, facute prin presiunea manuala sau prin folosirea greutatii proprii sau a greutatilor suplimentare si intinderi active. Aceasta tehnica se adreseaza:

  • contracturilor musculare, dezechilibrelor dinamice;
  • afectarile structurale ale tendoanelor, ligamentelor si capsulelor articulare;
  • aderentelor tesuturilor periarticulare, tendoanelor si tecilor lor.

Masajul transversal profund – metoda Cyriax

Se caracterizeaza prin forma foarte punctuala a manevrelor realizate. Aceasta tehnica se adreseaza efectiv manifestarilor dureroase posttraumatice ale aparatelor musculotendinos si capsuloligamentar. Cyriax explica efectul sedativ al masajului transversal profund asupra structurilor tendinoase tratate printr-un proces hiperemiant: cresterea circulatiei locale ar asigura eliminarea de substanta activa responsabila de cronicizarea durerii locale. Cyriax atribuie masajului transversal profund capacitatea de a desface aderentele care nu se vor reface daca acesta va fi urmat de mobilizari.

Aplicarea acestei metode de masaj pretinde respectarea a numeroase exigente:

  • o cunoastere precisa a sediului leziunii;
  • degetul terapeutului si pielea pacientului sunt una;
  • frictiunea trebuie sa fie perpendiculara pe fibrele structurii tratate;
  • amplitudinea miscarii de „du-te – vino” trebuie sa fie suficienta;
  • profunzimea manevrei trebuie sa atinga elementul afectat;
  • instalarea pacientului trebuie sa permita gradul de tensiune sau relaxare cerut de tesutul tratat (tendoanele si ligamentele sunt puse in tensiune in timpul masajului transvers, in timp ce muschii sunt pusi in pozitie de relaxare).

Principalele indicatii:

  • patologia capsuloligamentara: entorsele recente, sechelele dupa entorse, sechelele dupa capsulite in stadiul cronic;
  • patologia tendinoasa: tendinite de surmenaj sau posttraumatice si tenosinovite;
  • patologie musculara: sechele post ruptura musculara.

Contraindicatiile:

  • procesele inflamatorii importante – artrite specifice posttraumatice, psoriazice, lupus eritematos, spondilita anchilozanta, boala Reiter, bursite;
  • calcifieri periarticulare si musculare.