Notiunea de relaxare are un dublu sens pe de o parte prin relaxare intelegem inversul activitati musculare, dar tot asa de bine putem intelege inversul stari de tensiune nervoasa.
Relaxarea este un proces psihosomatic terapeutic foarte important, in acest sens este indicata in toate starile marcate de tensiune musculara crescuta sau/si starile psihice tensionate. De asemenea este un proces autonom, presupunand reglarea tonico-emotionala optima.
In programele de kinetoterapie utilizam relaxarea generala si relaxarea partiala.
Relaxarea partiala se refera la un segment, un grup muscular sau un muschi. Ea presupune incercari de decontracturare fie prin scuturare, fie prin balansare, fie prin miscari ample, lente ritmate de respiratie.
Relaxarea generala – poate fi:
Relaxare extrinseca – relaxarea vine din exterior, subiectul este pasiv, cum ar fi in cazul folosirii unor aparate, folosirii masajului, folosirii unor proceduri de electroterapie sau de termoterapie, la care se poate adauga medicatia miorelaxanta.
Relaxarea intrinseca – prin care subiectul isi induce singur activ relaxarea. Prin aceste modalitati subiectul asigura inhibitia reciproca intre psihic si muschi.
Tehnici facile de relaxare la birou:
masajul, mai ușor de realizat masajul pe scaun, stretchingul, mobilizările articulare pasive și active, reflexoterapia, kinetogim, Badyart, Tijiquan, quigong dinamic, Yoga, meloterapia și aromoterapia.